Google ’s zoekmachine loopt ervan over: het zoekwoord sollicitatietips is razend populair! Dit toont aan dat veel werkzoekenden en sollicitanten op zoek zijn naar tips en adviezen. En er geen makkelijkere en snellere manier dan op je smartphone een zoekopdracht in te voeren en jezelf te laten inspireren door de resultaten die Google naar voren tovert. De vraag of het vandaag de dag nog gebruikelijk is om een ouderwetse sollicitatiebrief te schrijven, bijvoorbeeld. Mocht je nog behoefte hebben aan extra tips, lees dan verder. Wij geven je enkele adviezen die wij zijn tegengekomen in onze zoektocht.
Be a matchmaker: vraag en behoefte
Na een studie zou je verwachten dat je een traject hebt doorlopen wat je uiteindelijk naar een passende functie moet brengen. Vaak gaat het ook zo, maar niet in alle gevallen. Laat je niet ontgoochelen door vast te blijven zitten in de zogenaamde tunnelvisie, maar ga op onderzoek uit. Onderzoek welke functies lange tijd niet worden ingevuld en welke schaars zijn. Waar liggen de behoeftes van bedrijven, waar wordt naar gezocht. Antwoorden op deze vragen kunnen je sneller helpen naar het vinden van een match. Mocht het spaak lopen, kan je altijd overwegen om een aanvullende cursus of opleiding te volgen die de ontbrekende kennis aanvult.
Leg een positieve focus
Mocht het zijn dat je arbeidsovereenkomst is ontbonden op initiatief van de werkgever (lees: ontslag), wees dan voorzichtig met hoe je dit verwerkt. Voor sollicitaties kan het dan nog te pril zijn. Ook met netwerken is voorzichtigheid geboden. Een potentiële werkgever zal het niet veel interesseren dat jij na 20 jaar in trouwe loondienst opeens ontslagen bent. De focus dient gelegd te worden op wat echt telt en relevant is voor je nieuwe job.
Be a pro
Altijd leuk zo’n humoristische profielafbeelding op je WhatsApp of Facebook account. Maar ons digitale tijdperk komt ook met veel transparantie richting (potentiële) werkgevers, collega’s, partners en andere professionele partijen. Let dus op de kleine details en plaats een adequate afbeelding op je profiel die gezien mag worden. Ons digitale “visitekaartje” is groter dan we denken.
Kundig zoeken op een centrale vacaturesite
Een centrale vacaturesite waar zo goed als alles gebundeld is, dat is wat we willen. Blijf wel alert en vergelijk de vacature vergelijkingssites. Het is helaas niet altijd alles wat het lijkt. Een objectieve en nieuwsgierige houding is altijd goed. Ook het lezen van recensies van klanten en bedrijven die samen hebben gewerkt met de vacaturesite, die je in je vizier hebt, kan helpen. Wanneer je je zoekplatform gekozen hebt kan het zoeken beginnen, en daarmee de echte kunst. Hier verwijzen we je ook naar tip 1: het zijn van een “matchmaker”, het peilen van de behoeften van bedrijven en de connectie leggen met je persoonlijke en professionele achtergrond en ambities.
Contract ondertekenen
Mocht het tot een contract leiden met je toekomstige werkgever dan zal het contract ondertekend moeten worden. Lees altijd een aantal keer het contract goed door voor dat je ondertekent. Kom je er niet uit laat er dan een jurist of een andere specialist naar kijken. Op die manier kom je goed beslagen ten ijs. Overigens is het tegenwoordig in bepaalde gevallen mogelijk om een contract digitaal te ondertekenen met een digitale handtekening. In bepaalde gevallen is een elektronische handtekening rechtsgeldig.