‘Outplacement geeft duidelijkheid,’ zal u ongetwijfeld weleens gehoord hebben. Outplacement is een dienst die na ontslag ingezet kan worden. Outplacement biedt u ondersteuning en begeleiding. U kunt kiezen uit veel soorten outplacementbureaus in veel verschillende plaatsen. Daarnaast is het wellicht ook interessant om een met een jobcoach te gaan praten nu u toch een andere baan moet zoeken. Via coaching komt er misschien wel achter dat u al die tijd eigenlijk niet op de juiste plek zat en dat u een hele richting in wilt gaan wat werk betreft. Het kan zelfs zo zijn dat u het coachen heel leuk en wilt u zelf coach worden. In ieder geval is er In de laatste jaren op gebied van outplacement extreem veel veranderd, meer hierover leest u verder in dit artikel.
U zal veel zaken op een rijtje moeten zetten en daar helpt de ondersteuning mee. Dit voorkomt mogelijke vervelende gevolgen zoals sancties. Daarbij helpt begeleiding bij outplacement met de emotionele factoren van een ontslag en helpt u zich weer op de toekomst te richten. Samen met de outplacement-ondersteuning zal u stappen maken naar een mogelijke nieuwe werkplek.
Een ontslag is vaak compleet onverwacht. Dienstbeëindiging is vervelend en niet altijd terecht. Hierbij komen sterke emoties kijken. Nu breekt er voor u een onzekere periode aan. Na de dienstbeëindiging moeten er veel zaken geregeld worden. Dit moet vaak voor een bepaalde datum – de deadline – gebeurd zijn. Het was nog niet vervelend genoeg en nu moet u zich stressen om het ontslag in orde te brengen. Dit is voor velen zeer stressvol en samen met heftige emoties een moeilijke periode.
Outplacement is niet overal vanzelfsprekend
Qua wetgeving is er veel veranderd. De eerste grote stap, die van invloed is op de werkgever, is gezet in 2014. In 2014 werd het verplicht voor de werkgever outplacement aan te bieden aan zijn werknemers wanneer ze ontslagen werden. Dit aanbod werd echter zelden geaccepteerd en dit was nog niet verplicht. Van de werknemers wie zijn ontslag heeft ontvangen tussen 2014 en 2016 accepteerde slechts 1 op de 4 werknemers het outplacement-aanbod van de werkgever. Vanaf 1 januari 2016 is de wetgeving aangepast om dit verschijnsel te lijf te gaan. Het is nu namelijk niet langer een optie voor een werknemer om het aanbod af te wijzen.